Câștigătorul categoriei "Working together"
Câștigătorul categoriei "Working together"
"Cărămidă și nucleu peisagistic"
Două schițe de design transmit deja caracteristicile definitorii ale proiectului: în primul rând, mix-ul dintre zonele construite și verzi, și în al doilea rând, fațada, care este orientată structural, ca o fațadă perforată, și material cu suprafețe de cărămidă, către contextul urban.
Într-un cartier georgian din centrul Dublinului, șaisprezece case au fost demolate în anii 1960 și un complex de birouri, nici frumos, nici utilizabil pe termen lung, a apărut în locul lor. Noul sediu al Electricity Supply Board (ESB) este acum atât frumos, cât și utilizabil și, pe o suprafață de 120 pe 60 de metri, reprezintă o parte de oraș permeabilă, orientată spre tradiția arhitecturală și în același timp un exemplu de arhitectură modernă de birouri în ceea ce privește configurația spațiului, utilizarea resurselor și dezvoltarea unui mediu de lucru de înaltă calitate.
Arhitecții subliniază integrarea elementelor de peisaj în structura clădirii ca fiind crucială pentru design. Împletirea unei serii de clădiri subțiri și curți pline de vegetație asigură un microclimat plăcut, ventilație naturală și lumină naturală. Ceea ce este un loc bun pentru angajați este, de asemenea, atractiv pentru trecători, deoarece au fost create pasaje publice între străzile care mărginesc blocul – un gest de deschidere, și nu doar din perspectiva spațiului.
Sediul Electricity Supply Board a fost construit din elemente prefabricate de beton. De-a lungul străzilor, însă, există fațade de cărămidă și serii de coloane realizate folosind metode tradiționale de meșteșug din secolul al XVIII-lea, stabilind o conexiune imediată cu cartierul. Repararea "țesutului urban" nu este realizată prin imitație, ci printr-o examinare serioasă a circumstanțelor istorice. Când mergi pe Fitzwilliam Street, poți simți ambele: familiaritatea și gândirea orientată spre viitor.