Performanta energetica reprezinta o tendinta ce influenteaza modul de realizare a locuintelor noi.
Contributia la nivel global a cladirilor la consumul de energie, atat rezidentiale, cat si comerciale, a crescut in mod constant, atingand cifre cuprinse intre 20% si 40% in tarile dezvoltate. Cresterea populatiei, a cerintelor nivelului de confort, impreuna cu cresterea timpului petrecut in cladiri, dicteaza nevoia de imbunatatire a performantei energetice a cladirilor. Din acest motiv, performanta energetica a cladirilor este astazi un obiectiv principal pentru politica energetica la nivel regional, national si international.
Performanta energetica, in cazul unei cladiri de locuit, are ca scop atat economisirea banilor pentru incalzirea spatiului de locuit si reducerea consumului de energie necesara unui trai cat mai confortabil cat si protejarea mediului inconjurator. Cele mai importante probleme de mediu sunt epuizarea resurselor de energie si impactul puternic negativ asupra degradarii stratului de ozon, a incalzirii globale si a schimbarii climei. Dezvoltarile tehnologice din ultimii ani au readus in atentie un sistem de incalzire utilizat pe scara larga in Roma Antica in mai multe tipuri de cladiri - incalzirea prin pardoseala. In zilele noastre sistemul a fost mai intai implementat in tarile nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia), mai ales pentru utilizarea in spatiile cu umiditate ridicata precum baile si bucatariile, acolo unde prezenta unui radiator ar fi incomodat.
In Romania, incalzirea prin pardoseala a inceput sa fie utilizata pe scara larga inca din urma cu cativa ani in toate tipurile de incaperi (camere de zi, dormitoare, etc.). Sistemele de incalzire in pardoseala folosesc un principiu natural, radierea, caldura fiind emisa din podea pe inaltime, asigurand confortul termic al locatarilor si o caldura mai sanatoasa decat cea produsa prin intermediul caloriferelor. Eficienta acestor sisteme este data de modul in care aerul cald se ridica de la sol in sus, pe vertical si de faptul ca distribuirea este uniforma si pe suprafete mari.
Vezi in video de mai jos punerea corecta in opera a planseelor ceramice Porotherm