collage brick award 16 ro subscription

Proiecte din România participante la etapa de înscriere în competiția Brick Award 18

Arhitecți pasionați și-au lăsat amprenta pe unele dintre cele mai frumoase clădiri ale momentului. Fie că vorbim despre construcții unifamiliale sau despre renovări ale unor instituții publice, îmbinarea materialelor de construcții inovatoare, alături de concepte moderne și creative, au reușit să transpună fiecare proiect într-unul de succes pentru beneficiarii acestuia. Toate proiectele din România participante la etapa de înscriere din România pentru concursul internațional Brick Award 18 sunt urmatoarele:

Ansamblul Mitropolitan Iași

Ansamblul Mitropolitan Iași este un complex de clădiri cu funcții ecleziastice și seculare - culturale și administrative. Arh. Dragoș Ciolacu a consolidat și reabilitat următoarele clădiri: Catedrala Veche din secolul al XVIII-lea, Catedrala Noua din secolul al XIX-lea, Reședința Metropolitană (începutul secolului al XX-lea) și ultimele două clădiri ridicate de G.M. Cantacuzino - Cancelaria Mitropolitană și Biblioteca.

Locuințele unifamiliale E+MS

Terenul pe care au fost construite locuințele unifamiliale E+MS a rezultat în urma alipirii a 2 loturi înguste și adânci aflate într-o zonă de case din orașul Galați, în estul României. Arh. Ina Stoian a avut în vedere realizarea a două locuințe și anexe pentru două generații ale aceleiași familii. Gardul, anexa din față și fațadele principale au fost realizate integral din cărămidă. Fațadele secundare și posterioare sunt decorate cu ancadramente din cărămidă jucate geometric, iar materialele, culorile și texturile cu care s-a lucrat sunt toate naturale – granit, calcar, lemn, metal la culoarea rosturilor cărămizilor și piatra spa.

Proiectul AIIA

Arh. Justin Baroncea și Arh. Dragoș Dragnea și-au propus pentru proiectul AIIA să renoveze o casă existentă în București, construită la începutul secolului XX. S-au recuperat toate cărămizile vechi de pe pereții demontați și acestea au fost folosite pentru a construi pereții despărțitori interiori. Exteriorul a fost construit cu cărămizi albe în conformitate cu regulile geometrice ale clădirii vechi. Tot conceptul cuprinde: cărămidă albă, beton alb, obloane din lemn, acoperiș de zinc gri și pictură pe peretele exterior.

O casă pe coastă

O casă pe coastă, din localitatea Sibiu, face parte dintr-un ansamblu urban rezidențial construit după primul razboi mondial, pe coasta dintre Cornisa și terasa superioară a văii râului Cibin. Casa proiectată de Arh. Cristian Sandru  și Arh. Carmen Sandru este ghidată de spații luminoase, neașteptate care dezvăluie o curte interioara spațioasă și un tandem verde pe acoperiș.

Prima Casă e4 din România

Provocarea de a proiecta prima Casă e4 din România a aparținut echipei de la Tecto Arhitectura. Arh. Sergiu C. Petrea împreună cu echipa au explorat modalități de a asigura un climat interior sănătos, folosind materiale naturale, prietenoase cu mediul. S-a obținut astfel o casă accesibilă din punctul de vedere al costurilor, iar până în prezent această casă produce mai multa energie decât consumă, încadrându-se în conceptul de clădire nZEB.

Casa HG

Casa HG din Cluj-Napoca, proiectată de Arh. Andrei Nejur reprezintă o locuință unifamilială, construită pe un teren mic, folosind părți și materiale (cărămizi) dintr-o clădire veche din incinta acesteia. Astfel casa este îmbrăcată cu cărămizi recuperate din vechea locuință.

Clădire de birouri - Huning

Clădirea de birouri Huning, din Cluj-Napoca a fost conturată după dorința beneficiarului de a avea o clădire care incorporează în fațada care dă spre stradă, un birou mic și în spate, destul spațiu pentru a-și desfașura activitatea zilnică. Arh. Gábor Tothfalusi a creat o arhitectură simplă, însă de mare efect. Clădirea are o compoziție liniară și este concepută ca un monovolum cu accent vertical pe partea din față a clădirii și cu un spațiu generos în spatele clădirii, unde este amplasată zona de depozitare.

Casa G

Casa G, situată în Cluj-Napoca, într-un cartier central, reprezintă reședința unei familii tinere. Arh. Gábor Tothfalusi a creat această clădire eclectică și elegantă cu atingeri de artă deco, situată pe o stradă cu o mulțime de clădiri de dimensiuni și forme similare. Conceptul volumetric și funcțional a asigurat conservarea miezului format din trei camere orientate spre stradă și două camere orientate spre curte, în timp ce extinderea verticală a casei a creat un volum nou pentru camerele de zi.

Muzeul Bisericii Reformate

Muzeul Bisericii Reformate, clădirea cu volumetrie tipică a clădirilor din secolul al XIX-lea sau cea a unui palat, se află pe partea de nord a Pieței Avram Iancu din Cluj. Arh. Gábor Tothfalusi a avut în vedere renovarea acoperișului cu țigla ceramică Tondach. Astăzi clădirea este deținută de Biserica Reformată, care în 2013 a propus renovarea completă a clădirii, crearea de spații publice și culturale la parter și la mansardă, iar etajul superior a fost destinat conservării arhivei bisericești și pentru spațiile de lucru ale personalului. 

Universitatea Creștină Partium

Universitatea Creștină Partium este situată în centrul istoric al orașului Oradea, un oraș care a fost influentat în mod semnificativ înca din momentul în care era parte a imperiului austro-ungar. La nivel formal, designul creat de arhitecții de la Atelier FKM își propune să se raporteze la contextul său, menținând, de asemenea, o distanța critică. Fațadele sunt structurate în jurul ritmurilor panourilor ceramice, proiectate pentru acest proiect.

Casa orizontală

Casa orizontală, amplasată în Suceava, a fost construită de Arh. Adamovici Sebastian, de la firma de arhitectură DeFrumu SRL pe parcursul a 24 de luni.

Centrul medical Malini

Centrul medical Malini din Suceava a fost construit între 2013-2015. Acesta a fost dezvoltat de studioul DeFrumu SRL, Arh. Adamovici Sebastian. Cărămizile folosite au fost Porotherm STh.

O casă la țară

O casă la țară, amplasată în Poienarii Rali din județul Prahova, la 40 km de nordul Bucureștiului, într-un cadru rural liniștit, deservește ca locuință de weekend și loc pentru petrecerea vacanțelor familiei, care locuiește și lucrează în capitală. Construcția concepută de Arh. Mihai & Adela Ene se bucură de o priveliște de vis fiind amplasată spre râul Ialomița și pădurea din zonă.

Pensiunea rurală din Barzava

Concepul Pensiunea rurală din Barzava se remarcă prin acoperișul înalt, veranda lungă, câmpurile nesfârșite învecinate care înconjoară fiecare deschidere a fațadelor și texturile jucăușe din lemn ale casei care sunt mărci comerciale ale arhitecturii locale vernaculare. Planurile mari de acoperiș proiectate de Arh. Várday Zsolt și Arh. Both András domină volumul arhitectural și scot în lumină spațiile de locuit cu miros tradițional.

Capela mortuară a Bisericii Romano-Catolice

Capela mortuară a Bisericii Romano-Catolice din Polonița, județ Harghita a fost restaurată de Arh. Várday Zsolt și Arh. Both András. Inspirația primară provine din imaginea iconică a capelelor catolice mici de pe crestele îndepartate, întâlnite pe vechiul pământ al transilvănenilor. Capela parțial subterană este menită să fie percepută la scara redusă, prezentându-se spre sat doar ca un accent ascuțit deasupra livezilor de pe coline. Dincolo de integrarea în peisaj, gestul de ascundere servește la transferul tradițiilor est-europene de ascundere a ritualurilor pentru familiile îndurerate de pierderea celor dragi.

Casa de oaspeți Harmonia

Casa de oaspeți Harmonia din localitatea Vlaha, jud. Cluj s-a conturat cu ajutorul Arh. László Tulogdy. Echipa de proiectare a stabilit ca arhetip biserica medievală, caracteristică regiunii Calata, cu un turn masiv, predominant și un naos de tip hol cu ​​o singură volumetrie, pictat în alb. Acest model a fost sursa de inspirație pentru primele schițe și a fost prins în conceptul final. Volumetria constă în turnul masiv cu 3 etaje și un acoperiș înalt acoperit cu gresie.

Casa Arhitecților

O clădire de birouri pentru sediul Ordinului Arhitecților-Muntenia Vest, denumită și Casa Arhitecților, situată în vechiul oraș Târgoviște a fost construită de Arh. Cristian Dumitru. Zona veche cuprinde unele cu cărămizi aparente, unele cu ipsos și fațade din cărămidă, unele cu piatră și cărămidă. Parterul clădirii este realizat în întregime din cărămidă, iar etajul din cărămidă și rigips. Întreaga clădire combină într-un mod deosebit elementele vechi împreună cu cele noi.

Casă unifamilială

Spațiul limitativ al terenului a impus pentru o casa unifamilială din București, o dezvoltare verticală a structurii. Spațiile de locuit sunt organizate în jurul unui gol central care articulează toate circulațiile verticale și orizontale. Materialele folosite de Arh. Sorin Diaconescu pentru exterior și interior sunt naturale (cărămidă presată manual și lemn). Detaliile și tranzitiile planificate între suprafețele opace și transparente, elementele repetitive și umbra lor la lumina zilei, toate adaugă nuanțe volumului monolitic. 

Pensiunea din livadă

Conceptul Pensiunea din livadă a fost creat de Arh. Dan Catalin Enache. Construcția se află în mijlocul unei livezi de meri, fiind orientată spre munți. Ideea casei este ca beneficiarii să se întoarcă la origini, la viața rurală, departe de oraș, în mijlocul naturii. Astfel lângă curte se află o fermă cu animale domestice. Clădirea cu 2 etaje are 5 camere pentru închiriere pe termen scurt sau lung și un apartament cu 1 dormitor pentru proprietar, o cameră de zi, o bucătarie și câteva săli de utilități (camera tehnică, toaleta, spălatorie) și o sală de fitness.

Cuptorul Moldovencei

Oricând vă aflați în vizită în Iași, Cuptorul Moldovencei, atelier de bunătăți, creat de echipa de arhitecți de la Miolk, vă așteptă cu drag. Acest colț moldovenesc vorbește despre bucuria produselor tradiționale de panificație, urmând rețete tradiționale, de pe vremea bunicii. Conceptul, prin urmare, a evoluat în jurul construirii unui cuptor ca loc de întâlnire pentru pasionații de produse de patiserie create “ca la mama acasă”. Cuptorul tradițional, împreună cu ornamentele neaoșe, crează un spațiu confortabil pentru momente care întregesc o experiență unică, în inima Moldovei.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.