Casa e4 din caramida de la Wienerberger este un concept potrivit pentru familiile care isi doresc locuinte sanatoase, confortabile, construite din materiale naturale, dar si pentru intreaga industrie de constructii rezidentiale.

Prin proiectarea riguroasa, materialele de calitate care asigura un climat interior sanatos, performante termice foarte bune si executie la standarde ridicate, s-a realizat in Romania prima constructie rezidentiala Casa e4 cu un consum de energie aproape 0 (nZEB), cu o documentare ampla a intregului proces de constructie, pas cu pas.

Proiectul este un excelent studiu de caz pentru toti cei interesati sa construiasca o casa moderna in viitorul apropiat, mai ales ca dupa mutarea familiei in noua constructie, performantele energetice ale primei Case e4 din Romania au fost monitorizate si analizate timp de 24 de luni.

Pentru Wienerberger, constructia unui astfel de model de locuinta moderna, sustenabila si eficienta este ocazia ideala de a demonstra importanta folosirii unor materiale de calitate, integrate intr-un proiect bine gandit si o atenta supervizare a lucrarilor de executie.

Echipa de specialisti prima Casa e4 din Romania

Echipa primei Case e4 din Romania - specialisti pasionati de eficienta energetica

“Proiectul de Casa e4 a fost pentru mine ocazia de a ma simti libera sa gandesc o locuinta frumoasa, confortabila si performanta energetic, pe care si-ar dori-o cei mai multi la prima vedere si care sa nu coste cat un vis de neimplinit.“
Prof. Dr. Ing. Emilia-Cerna MLADIN
Departamentul de Inginerie Mecanica Catedra de Termodinamica Aplicata,
Universitatea Politehnica Bucuresti;
Presedintele Asociatiei Romane a Auditorilor Energetici pentru Cladiri
 
“Conceptul e4 aplicat locuintelor unifamiliale reprezinta viziunea ideala asupra unei posibile (și, mai ales, extrem de dezirabile) locuinte a viitorului. Proiectul exploreaza simultan multiple modalitati de reducere a consumului de materii prime si energie, atat in timpul edificarii cat si in perioada exploatarii.”
Dr. Arhitect Sergiu C. PETREA
Tecto Arhitectura
Sef de Lucrari la Catedra Bazele Proiectarii, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti
 
“Un numar tot mai mare de romani cauta solutii pentru concepte si sisteme de constructie eficiente energetic si prietenoase cu mediul. Ne dorim sa demonstram ca este posibil sa construiesti locuinte ale viitorului, eficiente energetic, accesibile, adaptate nevoilor unei familii si realizate cu materiale ceramice naturale.“
Ing. Iulian CUTA
Product Development Manager Wienerberger
Coordonator proiect “Casa e4 din caramida de la Wienerberger”

Arhitectura primei Case e4 din Romania

Arhitectura moderna adaptata cerintelor beneficiarilor

Stilul modern si designul optimizat pentru a raspunde obiectivului de eficienta energetica se potrivesc perfect cu asteptarile beneficiarilor.


In iunie 2014 au fost demarate lucrarile de constructie la Casa e4 din caramida de la Wienerberger, prima constructie rezidentiala e4 cu un consum energetic aproape zero din Romania.

Locuinta are o suprafata totala construita de 325 mp si este configurată cu parter, etaj si mansarda.

Prima casa e4 din Romania este finalizata

Colaborare de succes intre specialistii companiilor partenere in constructia primei Case e4 din Romania

Pentru prima Casa e4 din Romania s-au folosit: 
 
  • structura de rezistenta: produse Porotherm din gama TermoExpert, Porotherm 38 STh si mortar Porotherm TM (termoizolant);
  • produse din gama Porotherm Complet: buiandrugi Porotherm, planseu ceramic Porotherm (grinzi prefabricate Porotherm si corpi de umplutura Porotherm 45 si 60);
  • produse din gama Porotherm Interior au fost utilizate pentru compartimentare: Porotherm 20 N+F si Porotherm 11,5 N+F;
  • sistemul de termoizolare exterioara REDArt de la ROCKWOOL, compus din placi de vata bazaltica Frontrock Max E „Dual Density”, fixari mecanice, adeziv ROCKWOOL REDArt, masa de spaclu ROCKWOOL REDArt, amorsa pentru tencuiala decorativa ROCKWOOL REDArt  si tencuiala decorativa siliconica ROCKWOOL REDArt;
  • pentru acoperis s-a ales sistemul complet de tigla ceramica Tondach, fiind ales produsul Twist antracit (cod culoare 40) care face parte din gama Tondach Optim;
  • intregul sistem de instalatii termice a fost proeictat cu sprijinul Bavaria Eco System;
  • pentru amenajarile exterioare au fost selectate de catre beneficiari produse Semmelrock: pavajul Rettango® si dalele Bradstone Blue Lias.

Etapele de constructie ale primei Case e4 din Romania

1. Fundatia primei Case e4 din Romania: Panglica a fost taiata, santierul inaugurat, ceea ce inseamna ca s-a dat startul a 12 luni de munca continua pentru ridicarea primei Case e4 din caramida de la Wienerberger din Sud-Estul Europei.
Primul pas?
Fundatia.
 
 
2. Ridicarea zidariei pentru prima Casa e4 din Romania: O locuinta performanta energetic cu un cost total accesibil poate fi realizata doar printr-o proiectare riguroasa, utilizarea unor materiale de constructii de o calitate ridicata si atenta supervizare a lucrarilor de executie. Iar prima etapa importanta este ridicarea corecta a zidariei ceramice Porotherm.
 
Casa e4 din caramida de la Wienerberger are la baza sistemul complet de zidarie ceramica Porotherm, utilizand blocuri ceramice din gama Porotherm TermoExpert (Porotherm 38 STh) pentru zidaria exterioara, blocuri ceramice din gama Porotherm Interior pentru compartimentare (Porotherm 20 N+F, Porotherm 11.5), mortar Porotherm TM, planseul ceramic Porotherm si buiandrugi Porotherm.
 
 
3. Montarea planseului ceramic pentru prima Casa e4 din Romania : Eficienta energetica reprezinta fundamentul proiectului Casei e4, iar solutia de planseu ceramic Porotherm a contribuit in mod semnificativ la atingerea inaltelor exigente tehnice si de calitate, specifice acestui proiect. Usurinta si rapiditatea in punerea in opera a planseului ceramic Porotherm au fost o surpriza placuta pentru echipa de executie, ce a realizat un planseu ceramic avand consumuri optimizate de beton si armatura, dar insusit cu parametrii necesari de capacitate portanta si calitate. Suprafata interioara ceramica a planseului Porotherm prezinta un aspect placut de planeitate, oferind o economie suplimentara la realizarea tencuirii, in ceea ce priveste materialele si manopera.
 

Montarea planseului ceramic la prima Casa e4 din Romania

4. Termoizolarea cu vata minerala bazaltica pentru prima Casa e4 din Romania: Pentru Casa e4 din caramida de la Wienerberger, un model de casa eficienta energetic, am ales sistemul ROCKWOOL pentru a avea performante energetice de lunga durata, indiferent de anotimp.
Din acest motiv, izolarea termica este unul din momentele cheie ale procesului de constructie, datorita faptului ca reprezinta unul din elementele alese pentru a atinge performanta energetica aproape de zero. Pentru termoizolarea Casei e4 din caramida de la Wienerberger a fost ales sistemul de termoizolare exterioară REDArt de la ROCKWOOL, compus din placi de vata bazaltica Frontrock Max E si mortare.
Constructorii nostri au demarat montarea placilor din vata bazaltica de la ROCKWOOL, menite sa atinga confortul termic, dar si sa contribuie la durata de viata a casei, facand din acestea o alegere sustenabila, datorita materialului din care sunt facute, respectiv roca vulcanica.
 
Datorita izolatiilor din vata bazaltica ROCKWOOL, Casa e4 din caramida de la Wienerberger va beneficia de o izolare fonica excelenta, materialul avand totodata si un grad ridicat de permeabilitate la vapori. Mai mult, in cazul unui incendiu, vata bazaltica nu va emana fum si va impiedica raspandirea focului, chiar si la temperaturi de peste 1000°C.
 
Acest lucru este posibil datorita produsului Frontrock Max E „Dual Density”, compus din 2 straturi integrate: stratul superior, care are o densitate marita si ii confera rezistenta superioara la actiuni mecanice si impact, plus stratul inferior, cu o densitate care ii confera o izolatie termica mai buna cu 10% fata de produsele clasice si cu 17% fata de produsele de tip lamela.
 
 

5. Montarea acoperisului Tondach pentru prima Casa e4 din Romania: Luand in calcul calitatea, functionalitatea, estetica si pretul materialelor, alegerea produselor Tondach a fost una naturala, avand o experienta uriasa in domeniul acoperirilor.

Tigla este realizata din argila, un material natural care inglobeza atat caracteristici exceptionale de eficienta energetica si durabilitate a constructiilor, cat si extraordinare valente estetice.

In plus, asigura un climat foarte placut la interior, deci un confort sporit. Cu alte cuvinte, tiglele ceramice sunt un material de constructie ecologic si economic. Din punct de vedere energetic, atat structura din caramida cat si tiglele ceramice pastreaza caldura in interior pe timpul iernii si protejeaza impotriva incalzirii pe timpul verii.

Un alt beneficiu al acoperisului Casei e4 il reprezinta rezistenta si durabilitatea culorii tiglei ceramice. Aceasta are proprietatea de a rezista la decolorare atunci cand este supusa timp indelungat factorilor extremi precum lumina, termperatura scazuta sau ridicata, ploaie puternica.

 
6. Montarea panourilor solare si fotovoltaice pentru prima Casa e4 din Romania: Filosofia sistemului constructiv trebuie sa fie in stransa legatura cu cel energetic, asa ca a fost nevoie de un sistem care optimizeaza consumurile energetice, le completeaza pe cele constructive, astfel incat sa se ajunga la o casa cu consum energetic aproape de zero.
 
Prima componenta este reprezentata de sursa de producere a energiei adica de Pompa de caldura Sol-Apa, ce are la baza o tehnologie ultramoderna de incalzire cu energie recuperabila care economiseste resursele si protejeaza mediul.
Pompa de caldura obtine aproximativ 3/4 din energia necesara pentru incalzire din mediul inconjurator, iar pentru restul, utilizeaza ca energie de actionare si functionare curentul electric.Consumul de energie care rezulta, in comparatie cu incalzirea conventionala, este redus la un sfert. Cu aceasta economie, precum si datorita costurilor foarte mici de intretinere a pompei de caldura, costurile de investitie se amortizeaza foarte repede.
 
Suplimentar, ca sursa de energie pentru Casa e4 din caramida de la Wienerberger s-au prevazut panouri fotovoltaice si panouri solare care optimizeaza randamentul energetic.
 
O a doua componenta o constituie sistemul de management si stocare a caldurii provenite de la sursele de energie. Acesta este un principiu nou pentru stocarea energiei, superior altor solutii existente pe piata.Tehnologia se bazeaza pe principiul termodinamic al apei, care are greutate variabila si astfel se poate acumula in straturi. Stratificarea se face fara aport extern de energie si fara ajutorul altor echipamente mecanice sau electronice supuse uzurii.
 
Rezervorul de stocare a caldurii dispune de o eficienta termica si hidraulica maxima, si este utilizat atat la incalzire cat si la prepararea apei calde menajere.
 
O a treia componenta sustinuta de sistemul oferit de Bavaria Eco System este microclimatul interior. Acesta este asigurat de sistemul radiant de incalzire in pardoseala si pereti. El confera echilibru energetic semnificativ mai bun decat incalzirea conventionala.
 
Temperatura este uniform distribuita, ceea ce conduce la un climat interior confortabil si un minim de curenti de aer si turbulente. Pozitionarea sistemului de incalzire in pardoseala si pereti, precum si reglarea precisa a temperaturii cu ajutorul termostatelor inteligente, asigura utilizarea energiei in mod optim. Sistemul din pereti are si functiunea de racire si inlocuieste total climatizarea conventionala cu aparate de aer conditionat, cu toate dezavantajele aduse de acestea.
 
Si nu in ultimul rand, casa va avea o componenta de automatizare a acestui intreg sistem.
 
Una dintre inovatiile cele mai interesante cu care vine acest sistem Bavaria Eco System il constituie faptul ca are module de monitorizare si analiza a datelor, cu posibilitate de vizualizare on-line a parametrilor si performantelor sistemului. Aceasta monitorizare este foarte fiabila pentru a dezvolta scenarii personalizate de utilizare care sunt testate prin simulari in timp real, poate arhiva informatiile si permite controlul de la distanta prin diverse modalitati.
 
 
7. Montarea pavajelor in curtea exterioara pentru prima Casa e4 din Romania: Stilul modern al primei Case e4 din Romania este completat perfect de produsele Semmelrock pentru amenajari exterioare selectate de catre beneficiari: pavajul Rettango® si dalele Bradstone Blue Lias.
 
Pentru pavarea suprafetelor din jurul casei s-au utilizat pavajele Rettango®, care ofera amenajarii atat rezistenta, cat si flexibilitate. Cromatica discreta cu trasaturi fine, textura naturala si varietatea destinatiilor de amenajare fac din Rettango® un produs de referinta intre pavajele vibro-presate. Rezistenta deosebita la uzura, precum si rezistenta la fenomenele termice de inghet – dezghet si la sarea de degivrare sunt avantajele care au influentat alegerea acestor produse ca solutie durabila pentru exteriorul Casei e4 din caramida de la Wienerberger.
 
Dalele Bradstone Blue Lias din gama Semmelrock premium vin in completarea solutiei de amenajare realizate cu pavajul Rettango®. Inspirate de aerul manastirilor din sudul Angliei, dalele Bradstone Blue Lias au drept model pietre originale, decorative. Dalele impresioneaza prin suprafata lor structurata cu nuante intense de gri si albastru, dar si prin rezistenta la inghet si raze UV. Solutia finala incanta prin armonie perfecta dintre arta pavajelor traditionale si designul modern, care satisface cele mai exigente gusturi.

Montarea pavajelor in curtea exterioara a primei Case e4 din Romania

Finalizarea primei Case e4 din Romania in 12 luni

In iunie 2014 au fost demarate lucrarile de constructie la Casa e4 din caramida de la Wienerberger, prima constructie rezidentiala cu un consum energetic apropiat de 0 (nZEB) din Romania. Casa din Corbeanca, Judetul Ilfov, are drept beneficiari si investitori o familie cu 2 copii. Dupa 12 luni constructia casei a fost finalizata, in iulie 2015.
 
 

Articole similare