collage brick award 16 ro subscription

Proiecte din Romania participante la etapa de inscriere in competitia Brick Award 18

Arhitecti pasionati si-au lasat amprenta pe unele dintre cele mai frumoase cladiri ale momentului. Fie ca vorbim despre constructii unifamiliale sau despre renovari ale unor institutii publice, imbinarea materialelor de constructii inovatoare, alaturi de concepte moderne si creative, au reusit sa transpuna fiecare proiect intr-unul de succes pentru beneficiarii acestuia. Toate proiectele din Romania participante la etapa de inscriere din Romania pentru concursul international Brick Award 18 sunt urmatoarele:

Ansamblul Mitropolitan Iasi

Ansamblul Mitropolitan Iasi este un complex de cladiri cu functii ecleziastice si seculare - culturale si administrative. Arh. Dragos Ciolacu a consolidat si reabilitat urmatoarele cladiri: Catedrala Veche din secolul al XVIII-lea, Catedrala Noua din secolul al XIX-lea, Resedinta Metropolitana (inceputul secolului al XX-lea) si ultimele doua cladiri ridicate de G.M. Cantacuzino - Cancelaria Mitropolitana si Biblioteca.

Locuintele unifamiliale E+MS

Terenul pe care au fost construite locuintele unifamiliale E+MS a rezultat in urma alipirii a 2 loturi inguste si adanci aflate intr-o zona de case din orasul Galati, in estul Romaniei. Arh. Ina Stoian a avut in vedere realizarea a doua locuinte si anexe pentru doua generatii ale aceleiasi familii. Gardul, anexa din fata si fatadele principale au fost realizate integral din caramida. Fatadele secundare si posterioare sunt decorate cu ancadramente din caramida jucate geometric, iar materialele, culorile si texturile cu care s-a lucrat sunt toate naturale – granit, calcar, lemn, metal la culoarea rosturilor caramizilor si piatra spa.

Proiectul AIIA

Arh. Justin Baroncea & Arh. Dragos Dragnea si-au propus pentru proiectul AIIA sa renoveze o casa existenta in Bucuresti, construita la inceputul secolului XX. S-au recuperat toate caramizile vechi de pe peretii demontati si acestea au fost folosite pentru a construi peretii despartitori interiori. Exteriorul a fost construit cu caramizi albe in conformitate cu regulile geometrice ale cladirii vechi. Tot conceptul cuprinde: caramida alba, beton alb, obloane din lemn, acoperis de zinc gri si pictura pe peretele exterior.

O casa pe coasta

O casa pe coasta, din localitatea Sibiu, face parte dintr-un ansamblu urban rezidential construit dupa primul razboi mondial, pe coasta dintre Cornisa si terasa superioara a vaii raului Cibin. Casa proiectata de Arh. Cristian Sandru  & Arh. Carmen Sandru este ghidata de spatii luminoase, neasteptate care dezvaluie o curte interioara spatioasa si un tandem verde pe acoperis.

Prima Casa e4 din Romania

Provocarea de a proiecta prima Casa e4 din Romania a apartinut echipei de la Tecto Arhitectura. Arh. Sergiu C. Petrea impreuna cu echipa au explorat modalitati de a asigura un climat interior sanatos, folosind materiale naturale, prietenoase cu mediul. S-a obtinut astfel o casa accesibila din punctul de vedere al costurilor, iar pana in prezent aceasta casa produce mai multa energie decat consuma, incadrandu-se in conceptul de cladire nZEB.

Casa HG

Casa HG din Cluj-Napoca, proiectata de Arh. Andrei Nejur reprezinta o locuinta unifamiliala, construita pe un teren mic, folosind parti si materiale (caramizi) dintr-o cladire veche din incinta acesteia. Astfel casa este imbracata cu caramizi recuperate din vechea locuinta.

Cladire de birouri - Huning

Cladirea de birouri Huning, din Cluj-Napoca a fost conturata dupa dorinta beneficiarului de a avea o cladire care incorporeaza in fatada care da spre strada, un birou mic si in spate, destul spatiu pentru a-si desfasura activitatea zilnica. Arh. Gábor Tothfalusi a creat o arhitectura simpla, insa de mare efect. Cladirea are o compozitie liniara si este conceputa ca un monovolum cu accent vertical pe partea din fata a cladirii si cu un spatiu generos in spatele cladirii, unde este amplasata zona de depozitare.

Casa G

Casa G, situata in Cluj-Napoca, intr-un cartier central, reprezinta resedinta unei familii tinere. Arh. Gábor Tothfalusi a creat aceasta cladire eclectica si eleganta cu atingeri de arta deco, situata pe o strada cu o multime de cladiri de dimensiuni si forme similare. Conceptul volumetric si functional a asigurat conservarea miezului format din trei camere orientate spre strada si doua camere orientate spre curte, in timp ce extinderea verticala a casei a creat un volum nou pentru camerele de zi.

Muzeul Bisericii Reformate

Muzeul Bisericii Reformate, cladirea cu volumetrie tipica a cladirilor din secolul al XIX-lea sau cea a unui palat, se afla pe partea de nord a Pietei Avram Iancu din Cluj. Arh. Gábor Tothfalusi a avut in vedere renovarea acoperisului cu tigla ceramica Tondach. Astazi cladirea este detinuta de Biserica Reformata, care in 2013 a propus renovarea completa a cladirii, crearea de spatii publice si culturale la parter si la mansarda, iar etajul superior a fost destinat conservarii arhivei bisericesti si pentru spatiile de lucru ale personalului. 

Casa de oaspeti Orgona

Casa de oaspeti Orgona din localitatea Stana s-a concretizat prin intermediul Arh. Gábor Tothfalusi. Stana este unul dintre satele zonei etnografice Calata, cu dealuri insorite si traditii puternice. Satul este cunoscut datorita arhitectului Kós Karoly, care s-a stabilit in acest sat in perioada interbelica si si-a construit o casa cunoscuta in cartile de istorie datorita arhitecturii ca Varjúvár. Desi este departe de drumul principal, casa de oaspeti realizata din fonduri europene este un omagiu pentru maestrul Karoly.

Universitatea Crestina Partium

Universitatea Crestina Partium este situata in centrul istoric al orasului Oradea, un oras care a fost influentat in mod semnificativ inca din momentul in care era parte a imperiului austro-ungar. La nivel formal, designul creat de arhitectii de la Atelier FKM isi propune sa se raporteze la contextul sau, mentinand, de asemenea, o distanta critica. Fatadele sunt structurate in jurul ritmurilor panourilor ceramice, proiectate pentru acest proiect.

Casa orizontala

Casa orizontala, amplasata in Suceava, a fost construita de Arh. Adamovici Sebastian, de la firma de arhitectura DeFrumu SRL pe parcursul a 24 de luni.

Centrul medical Malini

Centrul medical Malini din Suceava a fost construit intre 2013-2015. Acesta a fost dezvoltat de studioul DeFrumu SRL,  Arh. Adamovici Sebastian. Caramizile folosite au fost Porotherm STH.

O casa la tara

O casa la tara, amplasata in Poienarii Rali din judetul Prahova, la 40 km de nordul Bucurestiului, intr-un cadru rural linistit, deserveste ca locuinta de week-end si loc pentru petrecerea vacantelor familiei, care locuieste si lucreaza in capitala. Constructia conceputa de Arh. Mihai & Adela Ene se bucura de o priveliste de vis fiind amplasata spre raul Ialomita si padurea din zona.

Pensiunea rurala din Barzava

Concepul Pensiunea rurala din Barzava se remarca prin acoperisul inalt, veranda lunga, campurile nesfarsite invecinate care inconjoara fiecare deschidere a fatadelor si texturile jucause din lemn ale casei care sunt marci comerciale ale arhitecturii locale vernaculare. Planurile mari de acoperis proiectate de Arh. Várday Zsolt si Arh. Both András domina volumul arhitectural si scot in lumina spatiile de locuit cu miros traditional.

Capela mortuara a Bisericii Romano-Catolice

Capela mortuara a Bisericii Romano-Catolice din Polonita, judet Harghita a fost restaurata de Arh. Várday Zsolt si Arh. Both András. Inspiratia primara provine din imaginea iconica a capelelor catolice mici de pe crestele indepartate, intalnite pe vechiul pamant al transilvanenilor. Capela partial subterana este menita sa fie perceputa la scara redusa, prezentandu-se spre sat doar ca un accent ascutit deasupra livezilor de pe coline. Dincolo de integrarea in peisaj, gestul de ascundere serveste la transferul traditiilor est-europene de ascundere a ritualurilor pentru familiile indurerate de pierderea celor dragi.

Casa de oaspeti Harmonia

Casa de oaspeti Harmonia din localitatea Vlaha, Jud. Cluj s-a conturat cu ajutorul Arh. László Tulogdy. Echipa de proiectare a stabilit ca arhetip biserica medievala caracteristica regiunii Calata, cu un turn masiv, predominant si un naos de tip hol cu ​​o singura volumetrie, pictat in alb. Acest model a fost sursa de inspiratie pentru primele schite si a fost prins in conceptul final. Volumetria consta in turnul masiv cu 3 etaje si un acoperis inalt acoperit cu gresie.

Casa Arhitectilor

O cladire de birouri pentru sediul Ordinului Arhitectilor-Muntenia Vest, denumita si Casa Arhitectilor, situata in vechiul oras Targoviste a fost construita de Arh. Cristian Dumitru. Zona veche cuprinde unele cu caramizi aparente, unele cu ipsos si fatade din caramida, unele cu piatra si caramida. Parterul cladirii este realizat in intregime din caramida, iar etajul din caramida si rigips. Intreaga cladire combina intr-un mod deosebit elementele vechi impreuna cu cele noi.

Casa unifamiliala

Spatiul limitativ al terenului a impus pentru o Casa unifamiliala din Bucuresti, o dezvoltare verticala a structurii. Spatiile de locuit sunt organizate in jurul unui gol central care articuleaza toate circulatiile verticale si orizontale. Materialele folosite de Arh. Sorin Diaconescu pentru exterior si interior sunt naturale (caramida presata manual si lemn). Detaliile si tranzitiile planificate intre suprafetele opace si transparente, elementele repetitive si umbra lor la lumina zilei, toate adauga nuante volumului monolitic. 

Pensiunea din livada

Conceptul Pensiunea din livada a fost creat de Arh. Dan Catalin Enache. Constructia se afla in mijlocul unei livezi de meri, fiind orientata spre munti. Ideea casei este ca beneficiarii sa se intoarca la origini, la viata rurala, departe de oras, in mijlocul naturii. Astfel langa curte se afla o ferma cu animale domestice. Cladirea cu 2 etaje are 5 camere pentru inchiriere pe termen scurt sau lung si un apartament cu 1 dormitor pentru proprietar, o camera de zi, o bucatarie si cateva sali de utilitati (camera tehnica, toaleta, spalatorie) si o sala de fitness.

Cuptorul Moldovencei

Oricand va aflati in vizita in Iasi, Cuptorul Moldovencei, atelier de bunatati, creat de echipa de arhitecti de la Miolk, va astepta cu drag. Acest colt moldovenesc vorbeste despre bucuria produselor traditionale de panificatie, urmand retete traditionale, de pe vremea bunicii. Conceptul, prin urmare, a evoluat in jurul construirii unui cuptor ca loc de intalnire pentru pasionatii de produsele de patiserie create “ca la mama acasa”. Cuptorul traditional, impreuna cu ornamentele neaose, creaza un spatiu confortabil pentru momente care intregesc o experienta unica, in inima Moldovei.

Descarca documente

Cataloage, fise tehnice, brosuri si multe altele.

Newsletter

Fii primul care afla de cele mai noi promotii, produse si evenimente.

Social Media

Cauti o sursa de inspiratie pentru proiectul tau? Urmareste-ne pe social media.