La editia din 2016 au fost peste 600 de proiecte inscrise din 55 de tari si un juriu format din arhitecti de reputatie internationala din Italia, Marea Britanie, Belgia si Slovacia.

Ceremonia oficiala Brick Award si conferinta de presa la care au fost anuntati castigatorii a avut loc in Viena, pe 19 mai 2016, concomitent cu un simpozion de arhitectura. Castigatorul marelui premiu a primit suma de 7.000 de euro, iar castigatorii fiecarei categorii, 5.000 de euro.

Juriul a fost format din: Laura Andreini (Archea Associati, Italy), Johan Anrys (51N4E, Belgia), Matija Bevk (Bevk perovic arhitekti, Slovenia) si Alfred Munkenbeck (Munkenbeck + Partners, UK).

Wienerberger Brick Award ofera incepand din 2004 un cadru unic pentru recunoasterea internationala a proiectelor exceptionale arhitecturale, din caramida.

Premiile sunt acordate pentru diferite categorii care pot varia in functie de tendintele perioadei, iar utilizarea produselor Wienerberger nu reprezinta o conditie pentru participarea la concurs.

Editia 2016 a inregistrat o participare record, anul acesta fiind inscrise peste 600 de proiecte, din 55 de tari, la categoriile: Cladiri Rezidentiale, Cladiri Publice, Reabilitari, Insertii Urbane, Solutii Speciale. Juriul format din arhitecti de renume international, a ales cele mai inovatoare proiecte dintr-o lista de 50 de proiecte preselectate intr-o etapa  anterioara.

 

 

Proiectul 2226 - castigatorul Marelui Premiu si al categoriei Solutii Speciale

In editia din 2016 doua proiecte au castigat Marele Premiu. Unul dintre cele doua premii a mers catre cladirea de birouri 2226 a arhitectului Dietmar Eberle, din Lustenau. Proiectul integreaza perfect viziunea lui D. Eberle, “Back to the roots!”, principala sa caracteristica constand in conceptul privind energia. Cladirea functioneaza fara ventilatie, fara aer conditionat si fara incalzire. Numele indica temperatura din interiorul cladirii, care se inscrie intre 22 si 26°C pe toata durata anului. Acest lucru este posibil datorita peretilor din caramida de 76 cm grosime. Singura sursa de energie este caldura degajata de oameni, computere si corpurile de iluminat. Aceasta abordare revolutionara a fost premiata si in cadrul categoriei Solutii Speciale.

2226 - Dietmar Eberle, Austria

House 1014 - castigatorul Marelui Premiu si al categoriei Insertii Urbane

Al doilea castigator al Marelui Premiu a fost proiectul House 1014 din centrul istoric al orasului Granollers (provincia Barcelona), un exemplu excelent de cum se poate folosi spatiul rezidual din zonele urbane. Proiectul a fost ridicat in conditii extrem de neprietenoase, pe un loc ingust, de doar 6,5 m. Pornind de la dorinta beneficiarului de a imparti locuinta in doua zone independente, biroul de arhitectura HARQUITECTS a venit cu propunerea de a alterna spatii interioare cu spatii exterioare. Acestea cuprind o locuinta privata, o casa de oaspeti si terase si curti interioare. Utilizarea caramizilor aduce impreuna modernism si traditie contribuind semnificativ la imaginea de ansamblu a proprietatii. Pe langa Marele Premiu, acest proiect a fost si castigatorul categoriei Insertii Urbane.

House 1014 - Harquitects, Spania

Termitary House - castigatorul categoriei Cladiri Rezidentiale

Proiectul castigator al categoriei Cladiri Rezidentiale a fost din Vietnam si a avut ca sursa de inspiratie termitele. Numele proiectului, Termitary House, descrie planurile cladirii, care se aseamana cu planul de constructie al unui musuroi de termite, unde toate coridoarele, galeriile si camerele se reunesc intr-o sala centrala principala. Pentru a face fata conditiilor climatice extreme, arhitectii de la Tropical Space au decis sa construiasca  intreaga cladire din caramizi.

Termitary House - Tropical Space, Vietnam

Auditorium - castigatorul la categoria Cladiri Publice

Auditorium-ul centrului medical AZ Groeninge din Belgia a fost castigatorul la categoria Cladiri Publice. Noul auditorium este incadrat intr-o structura care contrasteaza cu design-ul traditional al cladirii principale existente, dand impresia ca se muleaza in panta terenului. Fatada salii este acoperita cu caramizi intr-o forma neregulata. „Caramizile au fost plasate in plan vertical pentru a evidentia curbura ca o panglica,” explica arhitectul proiectului, Bert Dehullu.

Auditorium AZ Groeninge - Dehullu Architecten, Belgia

Marilia - castigatorul categoriei Reabilitari

Castigatorul categoriei Reabilitari a fost proiectul Marília, al Studio-ului SuperLimão, din São Paulo, Brazilia. Casa din Rua Marília dateaza din 1915, fiind una dintre ultimele cladiri istorice din caramida ramase in zona. In loc sa opteze pentru o solutie atractiva din punct de vedere economic, adica demolarea cladirii, s-a decis conservarea acesteia. „Cu Marília am profitat de oportunitatea de a crea un proiect care respectă istoria, materialul de constructie, mediul si spatiul inconjurator,” a subliniat arhitectul proiectului.

Marilia - SuperLimao Studio, Brazilia

Cluster House - castigatorul Premiului Special

Un Premiu Special a mers catre casa de arhitectura Duplex, pentru proiectul Cluster House din Zurich. Acest concept inovator privind locuirea presupune renuntarea la unele elemente de confort precum propriul spatiu pentru garaj, dar locuitorii se bucura in schimb de servicii precum car sharing, bucatarii comune, sere, camere de hotel pentru oaspeti.

Cluster House - Duplex Architekten, Elvetia

“Sunt impresionat de calitatea si de diversitatea proiectelor inscrise la Brick Award. Acestea ilustreaza cum concepte de arhitectura personalizate pot duce la crearea unor proiecte avangardiste si unice, chiar si cand sunt realizate in conditii climatice sau spatiale dificile. Proiectele castigatoare scot in evidenta varietatea posibilitatilor de utilizare a caramizii ca material de constructie,” a afirmat Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG.

Mai multe detalii despre toate proiectele participante la editia 2016 a concursului Brick Award puteti descoperi aici

Articole similare