Conceptul Casa e4 din caramida, model de casa nZEB, dezvoltat de Wienerberger ca solutie la provocarile actuale de performanta energetica in rezidential.

Conceptul de Casa e4 din caramida de la Wienerberger este apreciat de specialisti si beneficiari din mai multe tari Europene. In 2012 o familie de beneficiari, cu doi copii, din orasul Zwettl, Austria a demarat constructia casei lor avand la baza conceptul Casa e4 si beneficiind de consultanta specialistilor Wienerberger. Casa e4 este o locuinta orientata spre viitor, care integreaza intr-o constructie durabila, blocurile ceramice Wienerberger cu izolatie termica foarte buna. Monitorizarea acestei constructii s-a facut pe parcusul a 24 de luni.
 
Datele masurate in iunie 2014 au aratat ca aceasta locuinta, din Austria, depasesc estimarile parametrilor de consum energetic la nivel anual si performeaza bine privind echilibrul termic din interior.

Consumul mediu de energie al Casei e4 de caramida din Zwettl, Austria se ridica la aproximativ 300 kWh pe luna. Din ianuarie pana la sfarsitul lunii aprilie 2014, unitatea de energie solara a generat cu o treime mai multa energie decat a consumat locuinta in aceeasi perioada.
In luna februarie 2014, sistemul fotovoltaic 6.5 kWpeak de pe acoperisul garajului a generat mai multa energie electrica solara decat a reusit sa consume intreaga Casa e4. In 2013, acest rezultat a fost atins abia in luna martie.

Aproximativ o cincime din necesarul total de energie este consumat de functionarea pompei de caldura din interiorul Casei e4 de caramida din Zwettl.
In martie si aprilie 2014, aproximativ jumatate din consumul de energie a fost acoperit de propriul sistem de energie solara.

Sistemele de distributie a temperaturii (incalzire prin pardoseala + pereti activi termic construiti din blocuri de argila), au crescut in mod demonstrabil fractiunea aritmetica a caldurii solare, acoperind cu brio cererea de apa calda si incalzire. Atunci cand se produce cresterea temperaturii apei de alimentare pentru sistemele de distributie a caldurii de la 36 de grade Celsius la 44 de grade Celsius, fractia solara scade deja cu 6 la suta, asa cum s-a demonstrat in calculele de catre echipa AIT.

In lunile reci de iarna, peretii casei, care erau activati termic, au fost alimentati cu apa incalzita pana la 35 de grade Celsius, astfel incat temperaturile de pe suprafata zidariei au ajuns la 28 de grade Celsius. Incarcarea termica a unui segment de perete de caramida se face cu o putere termică de la 200 la 500 Watt. Incepand cu jumatatea lunii martie 2014, incalzirea Casei e4 din Austria a fost complet acoperita de caldură solara. In 2013, acest lucru a fost realizat abia incepand cu luna mai.
 
Vezi mai multe detalii aici

Articole similare