Un juriu format din arhitecti de reputatie internationala a selectat pentru lista scurta 50 de proiecte inovatoare, din peste 600 de proiecte din 55 de tari inscrise pentru Wienerberger Brick Award editia 2016.

Ceremonia oficiala Brick Award si conferinta de presa la care vor fi anuntati castigatorii va avea loc la Viena, pe 19 mai 2016, concomitent cu un simpozion de arhitectura. Castigatorul marelui premiu va primi suma de 7.000 de euro, iar castigatorii fiecarei categorii, 5.000 de euro.

Anul acesta juriul este format din: Laura Andreini (Archea Associati, Italy), Johan Anrys (51N4E, Belgia), Matija Bevk (Bevk perovic arhitekti, Slovenia) si Alfred Munkenbeck (Munkenbeck + Partners, UK).

Printre proiectele nominalizate la Wienerberger Brick Award 2016 se numara: proiectul de cladire rezidentiala a arhitectului Ney Lima din Taquari, Brazilia ; Espriss Cafe din Teheran, proiectat de Hobba design group, Iran la categoria ”cladire publica”; proiectul Brick-topia, din Barcelona, Spania, proiectat de Map13 Barcelona la categoria ”solutii speciale”; proiectul Kita Kinderland, Wittstock al arhitectilor de la kleyer.koblitz.letzel.freivogel.architekten din Germania la categoria ”integrare urbana”. Lista completa a proiectelor poate fi gasita aici.

Juriul international va selecta din aceasta lista scurta castigatorii pentru fiecare categorie. Criteriile de evaluare includ design exterior inovator si utilizarea inedita a caramizii ca material decorativ, pe langa functionalitatea, durabilitatea si performanta energetica a acesteia. Gama de aplicatii este foarte diversa – de la solutii de constructie clasice cu blocuri ceramice si caramida aparenta pana la utilizarea creativa a produselor ceramice pentru placarea peretilor exteriori, pentru acoperisuri si pavaje. O atentie speciala este acordata modului in care proiectul se integreaza in peisajul arhitectonic general, precum si formei sale, esteticii si calitatilor generale de arhitectura. Tipul de caramida utilizat la realizarea proiectului ori utilizarea produselor Wienerberger nu reprezinta o conditie obligatorie pentru participarea la concurs.

Bienala Wienerberger Brick Award a fost initiata in 2004 pentru a premia cele mai inovative proiecte de arhitectura in caramida. Anul acesta Wienerberger patroneaza acest concurs international pentru a saptea oara, dar de aceasta data a adaptat conditiile de participare – pentru prima data arhitectii au putut trimite proiectele printr-o interfata online.

Wienerberger Brick Award acorda o atentie speciala cladirilor din caramida cu o arhitectura inovatoare, care ofera solutii diverse de utilizare a blocurilor ceramice in arhitectura contemporana internationala. In acelasi timp premiul, si mai ales catalogul bienalei, pun la dispozitia celor interesati de arhitectura si specialistilor o sinteza a tendintelor si evolutiei arhitecturii din caramida in cele mai diverse arii de aplicabilitate.

La fel ca in anii trecuti Wienerberger impreuna cu prestigioasa editura Callwey Publishing House va tipari un catalog complet “Brick’16”, cu proiectele castigatoare dar si cu toate cele 50 de proiecte nominalizate. Albumul, intr-o editie premium, va fi disponibil la ceremonia oficiala Brick Award in mai 2016.

case caramida
case caramida
case caramida
case caramida
case caramida

Articole similare